Het CBS en TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voeren jaarlijks de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het is één van de grootste onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland.

Geen tijd om alle resultaten van de enquête Arbeidsomstandigheden 2021 door te lezen? Hierbij de opvallendste uitkomsten van de onderdelen die betrekking hebben op beeldschermwerken.

Beeldschermwerk

  • Werknemers werken gemiddeld 4,4 uur per dag aan een beeldscherm voor het werk, zoals een desktop, laptop, notebook, tablet of smartphone.
  • 45% verricht zes uur of meer per dag langdurig beeldschermwerk.
  • Met name in de ICT (90%) en de financiële dienstverlening (84%) werken ze vaak langdurig aan een beeldscherm.
  • Gemiddeld brengen werknemers tijdens het werk 4,6 uur per dag zittend door.
  • Het percentage werknemers dat aangaf 8 uur of meer te zitten tijdens het werk nam ten opzichte van 2019 toe van 21% naar 26%.
  • 40% geeft aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden last hadden gehad van klachten aan de nek, schouders, armen of handen.
  • De klachten komen relatief vaak voor in het openbaar bestuur (44%) en het onderwijs (43%).
  • Klachten komen vaak voor bij 25- tot 55-jarigen en 55- tot 65-jarigen (beide 41%).
  • Ook komen deze klachten vaker voor bij vrouwen (46%) dan bij mannen (33%).

Lang zitten

Arbeid en gezondheid

  • 17% ervaart burn-outklachten (psychische vermoeidheid door het werk).
  • Ruim 8 procent van alle werknemers heeft verzuimd met klachten die werden veroorzaakt door COVID-19 en waarvan dit is bevestigd met een test.
  • Daarnaast verzuimde 12% van de werknemers met klachten die naar eigen indruk werden veroorzaakt door COVID-19, maar waarbij dat niet is getest.
  • Bij 10% van de werknemers in 2021 waren de gezondheidsklachten voor het ziekteverzuim naar eigen zeggen hoofdzakelijk het gevolg van het werk.
  • Bij nog eens 15% waren in 2021 de klachten voor een deel toe te schrijven aan het werk.
  • Werknemers met werkgerelateerde gezondheidsklachten voeren hiervoor vooral de volgende redenen aan: werkdruk of werkstress (37%), lichamelijk zwaar werk (15%) en het langdurig verrichten van een zelfde soort handelingen (10%). Met ruim 50% was het aandeel werknemers dat werkdruk of werkstress als belangrijkste reden opgaf voor het ontstaan van de verzuimklachten het grootst in de ICT, financiële dienstverlening en het onderwijs.

Werkstress

Meer lezen over de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden?
Het rapport NEA 2021 kunt u hier downloaden.

Wilt u weten wat de gezondheidsrisico’s in uw organisatie zijn voor beeldschermwerk, werkdruk en werkstress met aanbevelingen voor gezonder werken?  Dit kan met Wellnomics RI&E Welzijn

Wellnomics RI&E Welzijn 

Wellnomics RI&E Welzijn is een Risico Inventarisatie & Evaluatie die specifiek de volgende onderdelen inventariseert:

  1. Beeldschermwerk: Computergebruik – Werkintensiteit – Pauzegedrag
  2. Werkplekinventarisatie en Lichaamshouding
  3. Klachten
  4. Fysieke en Mentale conditie
  5. Psychische belasting

Bevat tevens

  1. Training Ergonomie
  2. WorkPace

Inventarisatie

De data voor computergedrag wordt per computer op de achtergrond gemeten. De gegevens van de overige onderdelen worden verkregen door inventarisaties die alle medewerkers invullen.

Evaluatie

Deze gegevens worden geanalyseerd. Het algoritme is gebaseerd op onderzoek door TNO van de wetenschappelijke literatuur over aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit algoritme is getest en wetenschappelijk gevalideerd. Zie de kennispagina op deze website voor meer informatie.

Maatregelen

Op basis van de evaluatie worden maatregelen gegeven om de risicofactoren te verminderen en gezonder te gaan werken.

Plan van aanpak

De maatregelen staan beschreven in het Plan van aanpak/Gezondheidsrapport

Deze maatregelen zijn voor iedere werknemer in zijn persoonlijke omgeving toegankelijk. Deze aanbevelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd, budget neutraal en je kunt er meteen mee aan de slag.

Managementrapportages

Het management kan rapportages maken voor de belangrijkste gezondheidsrisico’s van de organisatie en de belangrijkste maatregelen naar alle onderdelen van de inventarisaties.

Ergonomische training/Gezond werken training

Om te voldoen aan de wettelijke verplichting en de kennis van medewerkers te verhogen is er een training Gezond werken/Ergonomie.

 

Wilt u meer weten? Vraag dan nu een gratis demo aan

wissel zitten en staan regelmatig af

Wissel zittend en staand werken regelmatig af

Aanbevelingen voor het gebruik van zit-sta bureaus

Download gratis
Thuiswerken beweegtip

Sta elk half uur op als u veel zit!

Mensen die veel stilzitten hebben een grotere kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die tussentijds bewegen. Sta daarom elk half uur op.

Download gratis
Meer vitaliteit

Wat is er mis met langdurig zitten?

‘Zitten is het nieuwe roken!’ Dit lees je tegenwoordig vaak. Maar is zitten echt zo slecht voor je? En is het logisch om de risico’s te …

Download gratis