Ziekteverzuim door werkstress kost bedrijven € 8100 per werknemer per jaar

In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. Bij 35 procent van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven blijkt uit onderzoek van TNO en CBS. De kosten voor werkgevers bedragen jaarlijks inmiddels 2,8 miljard euro.

Gezonde en ongezonde werkdruk

Als de grens tussen werk en privé vervaagt en de werkdruk toeneemt, hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Werkdruk maakt mensen creatief en productief. Maar als gezonde werkstress omslaat in ongezonde werkstress neemt het werkplezier af en kan het leiden tot uitval. Een serieus probleem voor zowel het individu als de werkgever. Zij kunnen juist samen veel doen om uitval te voorkomen.

Maatregelen nodig

45 procent van de werknemers vindt dat er maatregelen genomen moeten worden tegen werkstress. Ook voor werkgevers is er nog veel winst te behalen. De verzuimkosten gerelateerd aan werkstress zijn opgelopen van 2,0 miljard euro tot 2,8 miljard euro in 2017. Omgerekend is dat € 8.100 per werknemer.

44% van de werknemers ervaart een lage autonomie en 38% vindt de taakeisen hoog. Medewerkers ruimte geven en in gesprek gaan over hun wensen en ervaringen is een eerste stap. Ken je mensen en weet wat er speelt.

Aanpak

TNO pleit voor een bredere aanpak om de werkstress op de Nederlandse werkvloer te verlagen. Om werkstress tegen te gaan wordt vaak maar op één ding gefocust, dan krijgen werknemers bijvoorbeeld een mindful cursus. Zo’n training is heel goed, maar er is meer nodig. Werkgevers moeten stressfactoren op de werkvloer opsporen.

Herken werkstress in jouw organisatie

Wil je weten wat er binnen jouw organisatie speelt op het gebied van werkdruk en werkstress? Wat het werkplekrisico van een team is? Op welke afdelingen de autonomie als laag wordt ervaren of waar de taakeisen als hoog? Met Wellnomics software kun je afdelingen identificeren die hulp nodig hebben en inzicht krijgen in de oorzaken. Je kunt de voortgang volgen en zien of de genomen maatregelen een verbetering laten zien.

Wellnomics Welzijn op kantoor

  • Elke medewerker krijgt inzicht in zijn belangrijkste gezondheidsrisico’s met aanbevelingen
  • Managers/HR kunnen afdelingen met een hoog risico op werkstress identificeren en krijgen inzicht in de oorzaken hiervan.
  • Managers/HR kunnen zien of maatregelen zoals werkplezier bevorderen invloed heeft op de ervaren werkdruk.
  • Eenvoudige KPI’s in de vorm van een risicocijfer voor teams of de organisatie kunnen realtime worden bewaakt.

Vraag hier een demo of meer informatie aan

Demo

Lees hier meer over Wellnomics Welzijn

Week van de Werkstress

Van 11 november tot en met 15 november 2019 coördineert OVAL de Week van de Werkstress.

 

Downloads:

 

Bron: OVAL/ Week van de Werkstress