Lees hier de aanbevelingen gebaseerd op 50 gepubliceerde onderzoeken naar staand werken

Regelmatig afwisselen tussen zitten en staan is belangrijk

Hoe kun je een zit-stabureau optimaal gebruiken? Het is verstandig om rekening te houden met de nieuwste onderzoeksresultaten die aanbevelingen geven over het meest effectieve gebruik van zit-stabureaus.

Wellnomics heeft een samenvatting gepubliceerd van de bevindingen van bijna 50 gepubliceerde onderzoeken naar staand werken om de feiten achter de hype van zit-stabureaus te achterhalen. Onderstaande aanbevelingen zijn een samenvatting van de belangrijkste bevindingen Zie voor het volledige overzicht het whitepaper ‘Zijn zit-stabureaus op uw werkplek de investering waard?’ (Eng.)

“… werknemers moeten ernaar streven om geleidelijk aan twee uur per dag te staan tijdens het werk, en dit uit te breiden naar vier uur per dag (bij 8 werkuren). Zittend werk moet regelmatig worden afgewisseld met staand werken met minimaal twee positiewisseling per uur. Dit kan door zit-stabureaus te gebruiken of door het nemen van korte actieve pauzes waarbij je gaat staan.  “

 

Wat is er dan mis met zitten?

Zitten is het nieuwe roken lees je tegenwoordig vaak. Maar is zitten nu echt zo slecht voor je? En is het logisch om de risico’s te vergelijken met roken?

Recent onderzoek laat zien dat mensen die lang stilzitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die tussentijds regelmatig bewegen.

Deelnemers die elk halfuur in beweging kwamen hadden volgens de onderzoekers een lagere kans op overlijden. Wanneer je een beroep uitoefent waarbij je veel moet zitten, raden we op basis van dit onderzoek aan om ieder halfuur in beweging te komen.

Kiezen van een zit-stabureau

Waar moet ik op letten als ik een zit-stabureau koop? Zit-sta bureaus dienen een instelbereik tussen de 650-1250 mm te hebben volgens de nieuwste Europese standaard. De mogelijkheid om elektrisch de hoogte van het bureau in te stellen heeft de voorkeur boven handmatige aanpassing. Het grotere gebruiksgemak waardoor er minder moeite hoeft te worden gedaan zorgt er voor dat gebruikers vaker van positie wisselen.

Bij voorkeur moet het hele bureaubladoppervlak omhoog en omlaag worden gebracht, zodat werkzaamheden niet worden gehinderd door de verandering van werkpositie. Bovendien moeten alle kabels gemakkelijk kunnen meebewegen bij de aanpassing.

zit-sta bureau optimaal gebruiken

Vloeroppervlak en schoenen


Staat het bureau op vloerbedekking of op een harder oppervlak? Een zachter oppervlak geeft een beter gevoel van comfort. Minder zwelling van het onderbeen en minder vermoeidheid van de benen. Het dragen van comfortabele schoenen met platte zolen of schoenen zonder hakken vermindert de mogelijkheid voor het ontstaan van spataderen.

 

Vervang langdurig zitten niet door langdurig staan

Langdurig zitten is slecht, maar lang staan ook. Het is belangrijk dat deze risico’s bij het overstappen naar een langere statijd niet over het hoofd worden gezien. Zit-stabureaus moeten worden gebruikt om zittend en staand werken af te wisselen. Niet om het werk staand te gaan doen. Bovendien moeten werknemers de tijd krijgen om zich aan te passen aan een nieuwe staande werkstijl – met een geleidelijke overgang naar een langere statijd. Software kan ondersteunen kan bij de opbouw naar een langere statijd.

 

Verstrek informatie, training en herinneringen

Gebruikers moeten worden voorzien van up-to-date informatie over de risico’s van langdurig zitten en staan ​​en de voordelen van wisselende werkposities gedurende de dag. Verder is een training voor het goed gebruiken van de bediening van zit-sta bureaus belangrijk.

De optimale werkhoogten voor zitten en staan dienen te worden bepaald. Een training moet advies geven over stahoogte, schoeisel en richtlijnen voor optimale zit- en sta tijd. Softwareherinneringen verbeteren het gebruik van zit-stabureaus en zorgt voor toename in de afwisseling tussen zittend en staand werken.

 

Beperk de zit- en rusttijden en moedig regelmatige positiewisselingen aan

Op basis van onderzoek blijkt dat de statijd minstens 10 minuten per uur dient te zijn. Met tenminste twee wisselingen tussen zitten en staan ​​per uur. Na verloop van tijd moet de statijd verhoogd worden tot minimaal 20-30 minuten per uur om de richtlijn van 4 uur staan ​​per dag te bereiken.

Over het algemeen betekent dit ten minste twee positiewisselingen per uur of 16 houdingsveranderingen tijdens een werkdag van 8 uur. Omdat de frequentie van houdingsveranderingen relatief hoog is, en omdat de statijd niet te lang mag zijn, vinden gebruikers het uitdagend om de ideale zit-statijden consequent vol te houden.

 

Wellnomics Wellbeing met zit-sta software

Het gebruik van herinneringen om te gaan staan of zitten kan daarom van cruciaal belang zijn voor een optimaal gebruik van zit-stabureaus. Wellnomics Wellbeing met zit-sta software helpt u herinneren wanneer u het best kunt gaan staan en wanneer het best kunt gaan zitten. Met 1 druk op uw toetsenbord kunt u het zit-stabureau van positie laten veranderen. Tevens ondersteunt de software bij de opbouw naar een langere statijd. Als je net begint is dat namelijk nog niet zo gemakkelijk.

Wellnomics zit-sta software is uitgebreid getest in de praktijk door Texas A&M University.  Hieruit blijkt dat Wellnomics zit-sta software het effectief gebruik van zit-sta bureaus verhoogt. De studie is gepubliceerd in Human Factors van Sage Journals.  Het onderzoek bestaat uit een 1-jarige veldstudie onder 194 werknemers.  Het blijkt dat door de software herinneringen er een toename in het aantal positiewisselingen is van gemiddeld 50% per dag. Tevens is er een toename in statijd van 10% tot 18%. Voor het gebruik van de software gebruikte 25% nooit het zit-stabureau na het gebruik van de software nog maar 9%.

 

Probeer Wellnomics Wellbeing met zit-sta software hier een maand gratis

 

zit-sta bureaus

3 tips om het gebruik van zit-sta bureaus te stimuleren

Lees hier de praktische tips om het gebruik te stimuleren.

 

Download gratis
WorkPace

Are sit stand workstations worth the investment?

Hoe gebruikt u zit-stabureaus zo optimaal mogelijk?

 

Download gratis
zit-sta

‘What is wrong with sitting?’

Overzicht van het lopende onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van zitten.

Download gratis