Wellnomics veelgestelde vragen

Wellbeing software ondersteunt bij het verhogen van de vitaliteit door

 1. In kaart brengen gezondheidsrisico’s.
 2. Voortdurende ondersteuning van medewerkers bij gezonder werken, bewustwording van gezonde werkgewoonten en het stimuleren van beweging.
 3. Het meetbaar maken van vitaliteit.

Hier kun je meer lezen over Wellnomics Wellbeing

Wellnomics WorkPace en Wellbeing dwingen bij de instelling preventief – licht nooit pauzes af. De software kun je gemakkelijk naar wens instellen. Lees hiervoor de folder WorkPace of Wellbeing hoe je dit eenvoudig kan instellen. Natuurlijke pauzes worden meegenomen. Dus geen onnodige meldingen.

 

De effectiviteit van WorkPace blijkt uit het vele wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd en de beoordeling van vele kritische gebruikers in de afgelopen 20 jaar. WorkPace bevat als enige een wetenschappelijk gevalideerd algoritme. Deze is gebaseerd op de laatste stand van de techniek en onderzoek. WorkPace is bewezen effectief bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van klachten. Zo is aangetoond dat WorkPace de productiviteit verhoogt en het aantal klachten bij medewerkers sterk doet afnemen. Deze resultaten zijn bevestigd in gepubliceerde wetenschappelijke studies en door de meer dan 60 evaluaties bij organisaties die WorkPace gebruiken. Wilt u hier meer over weten, lees hier verder.  Wellnomics Wellbeing software is op hetzelfde algoritme gebaseerd.

Mensen die twee uur achter elkaar zitten zonder dat zij tussentijds bewegen hebben volgens de onderzoekers van Columbia University een grotere kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die tussendoor opstaan en bewegen. Sta dus minimaal elk half uur op als u veel zit en verminder de kans op vroegtijdig overlijden. Lees hier verder.

De ontspanpauze ook wel micropauze is bedoeld om polsen en handen kort te ontspannen. Ontspanpauzes zijn kort (6 seconden), verschijnen subtiel en bieden praktische Gezond werken tips. Deze tips gaan over werkhouding, gezonde werkplek, energie-oefeningen en verminderen werkdruk en werkstress.

Wellbeing en WorkPace onderbreekt alleen als de pauzes zijn geactiveerd en als er niet wordt gepauzeerd. De software houdt rekening met natuurlijke pauzes.

Als je het laagste ondersteuningsniveau selecteert kun je altijd door blijven werken.

De workouts van Wellbeing en WorkPace zijn gericht op spiergroepen die met computerwerken worden gebruikt. Spieren wordt gestrekt en ontspannen. Rek oefeningen worden vermeden. De oefeningen zijn zo ontworpen dat ze veilig zijn voor alle medewerkers. Workouts bevorderen de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Dit herstelt het concentratievermogen en frist op.

De beste instelling voor organisaties is om te starten met de preset instelling “Preventief – licht”.  Als medewerkers tijdens de dag geconcentreerd en fit willen blijven is het belangrijk te zorgen voor afwisseling tussen geconcentreerd computerwerken en fysieke inspanning. Pauzeer of wissel computerwerk af met niet-computerwerk. Verlaat de werkplek voor beweging. Regelmatig bewegen houdt medewerkers fit en geconcentreerd. WorkPace kan hierbij ondersteunen met ontspan- en beweegpauzes, gezondheidstips en work-outs.  

Het is gemakkelijk om instellingen aan te passen door een van de 7 presets te kiezen. Er kan ook een instelling op maakt worden gekozen door de WorkPace Setup Wizard uit te voeren.

Uw werk wordt nooit onnodig onderbroken. WorkPace houdt rekening met de natuurlijke onderbrekingen van het beeldschermwerk, bijvoorbeeld als u een telefoongesprek voert, in vergadering bent geweest of net een pauze hebt gehad.

Computergebruik wordt gemeten als er muis- of het toetsenbordactiviteit was in de laatste 30 seconden. Muisgebruik wordt gemeten als er in de laatste 5 seconden een muisklik of muisbeweging plaatsvond. Toetsenbordgebruik wordt gemeten als er in de laatste 5 seconden een toetsenbordknop is aangeslagen.

De meetduur voor computergebruik is langer omdat gebleken is dat beeldschermwerkers perioden kennen waarin er geen sprake is van actief muis- en toetsenbordgebruik en waar men wel in een statische houding achter het beeldscherm zit.

De “Monitoring only” instelling adviseren wij als onderdeel van de customer best practice “Geleide opschaling” van WorkPace. Deze instelling heeft als doel de effectiviteit van WorkPace te borgen en tegelijkertijd de draagvlak onder eindgebruikers te vergroten. De “Monitoring only” is een set van WorkPace instellingen die het mogelijk maakt uw activiteiten te monitoren zonder onderbroken te worden door pauzes en waarschuwingen. De “Monitoring only” instelling verschilt tussen individuele gebruikers en corporate gebruikers.

Individuele gebruiker

Als je een individuele gebruiker bent, kunt u de prest “Alleen monitoring selecteren”.  WorkPace zal nu alle activiteiten monitoren zonder onderbreking of meldingen.

Corporate gebruiker

Wanneer u met meerdere WorkPace installaties werkt vanuit een centrale map is het ook mogelijk om “Alleen monitoring” in te stellen. Neem contact op met wcc@wellnomics.nl voor advies voor uw specifieke situatie. Support is beschikbaar voor klanten met een Wellnomics WorkPace support- en onderhoudsovereenkomst.

Dit kan door middel van de instelling “Preventief” of “Alleen monitoring”.

Alleen monitoring

Feedback op eigen werkgedrag – voor computergebruikers zonder gezondheidsklachten.

Met de alleen monitoring instelling verschijnen geen pauzes en andere meldingen. Op de achtergrond van de computer wordt werkgedrag en pauzegedrag gemeten. Met deze instelling verschijnt op onderste taakbalk een terugkoppeling op werkgedrag. Na dubbelklikken op een icoon verschijnt het dashboard waarop een uitgebreidere terugkoppeling wordt gegeven.

Werkintensiteitscore

Het werkintensiteit icoon op de taakbalk (rondje met cijfer) geeft aan hoe intensief wordt gewerkt. Het cijfer is gebaseerd op duur en snelheid van toetsenbord- muisgebruik en pauzegedrag, 1=laag en 10 = hoog. 

Pauzegedrag icoon

De smiley in de taakbalk geeft een percentage weer als je erover beweegt met de muis. Dit percentage geeft aan hoe het pauzegedrag is. Als er vanzelf voldoende pauzes worden genomen geeft de smiley 100% weer en is de kleur groen. Als er te weinig pauzemomenten vanzelf worden genomen dan is dit percentage lager. De kleur verandert automatisch mee (groen-geel-rood).

Na dubbelklikken op een icoon verschijnt het dashboard waar een uitgebreidere terugkoppeling wordt gegeven.

Door het gebruik van WorkPace binnen Wellnomics Risk Management. Hierdoor wordt een gezondheidsmanagement systeem volledig gefaciliteerd. Wellnomics Risk Management bevat:

 • een kantoor RI&E waarmee u uw risico’s volledig tegen de laagst mogelijke kosten kunt beheren
 • rapportages waarmee u volledig op de hoogte bent van de aard, omvang en locatie van risico’s
 • werkprocessen waarmee u maximaal effect haalt uit uw beperkte middelen
 • op de individuele medewerker toegesneden doe-het-zelf aanbevelingen
 • dossiers en rapportages over de ontwikkeling van risico’s in de tijd.

Wanneer u niet gestoord wilt worden, kunt u WorkPace op “stand-by” zetten gedurende 15-60 minuten. Er worden dan geen meldingen weergegeven.

U heeft uw pauzesignaleringen niet voor niets geactiveerd. Wij adviseren daarom om niet te veel gebruik van de stand-by functie te maken. Juist onder stresssituaties zijn de gezondheidsrisico’s groter en pauzes zijn vooral dan (zelfs als u alleen de korte 6 seconden ontspanpauzes volgt) het belangrijkst.

WorkPace maakt biedt time management tips tijdens pauzes.

WorkPace voldoet altijd aan de actuele wet- en regelgeving.

WorkPace klanten vertellen ons dat een van de grootste voordelen van WorkPace is dat (continue) feedback over eigen werkgedrag medewerkers kan aanzetten tot verandering van dat werkgedrag. Echter, voorlichting of opleiding heeft een vrijblijvend informatief karakter en wordt daarom niet eenvoudig omgezet in gezonder werkgedrag. Daarom adviseren wij inbedding van WorkPace in een op gezond werkgedrag gericht beleid. WorkPace monitored, informeert en prikkelt.

Er zijn drie dingen die je kunt doen:

 1. Gebruik WorkPace in de instelling Alleen monitoring.
 2. Wijzig de pauzefrequentie of de mate van vrijheid om pauzes te negeren. U kunt dit gemakkelijk doen met via het dashboard Huidige instellingen
 3. Hou een oogje op het WorkPace Status paneel en neem pauzes natuurlijk voordat WorkPace u eraan herinnert. Als u voldoende natuurlijke pauzes neemt, zult u nooit een WorkPace alert krijgen.

Ja, Iedereen kan zelf tips toevoegen aan WorkPace.

Met de optionele managementmodule kunnen gebruikersinstellingen centraal worden beheerd.

 1. Stel de instellingen naar de waarden die u wilt.
 2. Sluit de instellingen functie af zodat de medewerker deze niet kan wijzigen.
 3. Laat de medewerker hun eigen instellingen wijzigen, maar alleen binnen het beleid van de richtlijnen.
 4. Pauze instellingen per gebruikersgroep instellen. Bijvoorbeeld, vaker pauzes voor de werknemers die klachten hebben, minder frequente onderbrekingen voor werknemers zonder ongemak.
 5. Geen pauzemeldingen voor medewerkers die geen arbeidsrisico’s hebben

Met de rapportage- en managementmodule voor Wellnomics Risk Management kunt u op elk gewenst moment computergebruik, (opvolging van) pauzesignalering, werkintensiteit en snelheid beoordelen.

Wanneer u andere gezondheid beïnvloedende factoren zoals klachten, werkdruk en werkstress wilt kunnen beoordelen is Wellnomics Risk Management (link) een echte aanrader.

Ja, met behulp van de management en rapportage module kunt u deze instellingen eenvoudig zelf instellen en aanpassen.

Wij adviseren om WorkPace via de methode van “Geleide opschaling” in te zetten. Zo borgt u medewerkerdraagvlak en maximale effectief risicobeheer. WorkPace voegt zo blijvend waarde toe aan uw organisatie.

WorkPace geeft de computergebruiker feedback over zijn/haar werkgedrag.

De rapportage en managementmodule van Wellnomics Risk Management biedt voortdurend actueel inzicht in de aard, omvang en locatie van arbeidsrisico’s als het gaat om:

 • Muis- en computergebruik
 • Werkintensiteit en snelheid
 • (Opvolging van) pauzesignaleringen
 • Risiconiveaus van medewerkers
 • Persoonlijke aanbevelingen voor het verminderen van risico’s

In de afgelopen 20 jaar is veel onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van WorkPace. Daaruit kwam het volgende naar voren.

WorkPace en Wellnomics Risk Management zijn erg geschikt voor flexwerkers. WorkPace monitort arbeidsrisico’s en biedt preventieve ondersteuning voor beeldschermwerkers, ongeacht waar ze zijn.

Workouts bevorderen de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Dit herstelt het concentratievermogen en frist op.

Behouden van lichamelijke en mentale fitheid – voor computergebruikers die een gezonde werkstijl nastreven

Als u tijdens de dag geconcentreerd en fris wil blijven, zorg dan voor afwisseling tussen geconcentreerd computerwerken en fysieke inspanning.

Pauzeer of wissel computerwerk af met niet-computerwerk. Verlaat de werkplek voor wat beweging. Regelmatig bewegen houdt mensen fit en geconcentreerd. Als u het lastig vindt om beweging en pauzes zelf te organiseren ondersteunt WorkPace met ontspan- en beweegpauzes, gezond werken tips en workouts.

 

WorkPace onderbreekt alleen als pauzes zijn geactiveerd en als er daarna geen pauzes worden genomen. Natuurlijke pauzes worden hierbij meegenomen.  Tijdens een ontspan- of beweegpauzes kan men altijd gewoon door blijven werken als een melding verschijnt.

Herstel bij RSI/CANS – voor computergebruikers met computerwerk gerelateerde gezondheidsklachten

RSI/CANS klachten worden beperkt door structureel gezonder te gaan werken. WorkPace ondersteunt hierbij. Het geeft meldingen die opgevolgd dienen te worden. Werkgedragsverandering is niet leuk, maar wel bewezen effectief bij het herstellen van RSI/CANS klachten.

Tips en opmerkingen bij het gebruik van WorkPace

 • Voor de uitrol van WorkPace binnen een organisatie wordt aanbevolen om met de instelling: preventief – licht te starten
 • In de preventieve instelling kunnen medewerkers gewoon blijven doorwerken als een melding verschijnt. Het scherm wordt nooit geblokkeerd
 • Natuurlijke pauzes worden meegenomen waardoor er geen onnodige meldingen verschijnen
 • Medewerkers kunnen eenvoudig hun instelling aanpassen op basis van de terugkoppeling die in het dashboard wordt gegeven
 • Instellen kan door middel van de 7 presets maar het is ook mogelijk, naar individuele voorkeur, tips, work-outs, pauzes, limieten etc. in te stellen
 • Koppeling naar een uitgebreid risicoprofiel in Wellnomics Risk Management voor uitgebreide rapportages en adviezen is mogelijk
 • Tijdens powerpoint presentaties verschijnen nooit meldingen, deze worden automatisch opgeschort
 • Standby modus voor het tijdelijk of langer opschorten van meldingen

Deze tips gaan o.a. over persoonlijke effectiviteit, minder zitten, stresspreventie, werkhouding, werkplek en sneltoetsen. Op deze manier wordt computerwerk afgewisseld met fysieke activiteit en gedragsverandering. Men beschermt zich tegen vermoeidheid, concentratieverlies en klachten als gevolg van computergebruik en de productiviteit wordt verhoogd.

Er zijn verschillende instellingen die de volgende type gebruiker ondersteunen.

 1. Feedback op eigen werkgedrag – voor computergebruikers zonder gezondheidsklachten
 2. Behouden van lichamelijke en mentale fitheid – voor computergebruikers die een gezonde werkstijl nastreven en meer vitaliteit willen
 3. Herstel bij RSI/CANS – voor computergebruikers met computerwerk gerelateerde gezondheidsklachten