FACTSHEET FYSIEKE ARBEIDSBELASTING 2021

Bijna vier op de tien werknemers in Nederland heeft te maken met een vorm van fysiek belastend werk zoals repeterende bewegingen, lastige houdingen, tillen, duwen/trekken. Dit kan leiden tot klachten en beroepsziekten aan spieren, pezen, banden en gewrichten. TNO beschrijft de cijfers in een factsheet.

Het aandeel werknemers met een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat is hoog. In 2020 ging het bij 42% van de werknemers met een nieuwe beroepsziekte om een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat. Van alle werkgerelateerde verzuimdagen is 23% toe te schrijven aan fysiek belastend werk. De jaarlijkse kosten voor loondoorbetaling bij verzuim met klachten aan het bewegingsapparaat bedragen 1,8 miljard. Bij de vorige meting was dit nog 1,5 miljard.

Factsheet Fysieke Arbeidsbelasting

TNO-Factsheet-Fysieke-Belasting-2021

De cijfers in deze factsheet zijn gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, een gezamenlijk onderzoek van TNO en CBS.

RSI klachten voorkomen, kom in beweging!

Lichamelijke belasting zoals repeterende handelingen en langdurig zitten kan het best onderbroken worden door in beweging te komen.

Vind je het lastig om hier zelf aan te denken dan is de Wellbeing app een effectief hulpmiddel

  • Instellingen van preventief tot curatief
  • Natuurlijke pauzes worden meegenomen en je kunt altijd blijven doorwerken
  • Persoonlijke terugkoppeling op hoe gezond je werkt door dashboard, statuspaneel en iconen op de taakbalk
  • Work-outs in de beweegpauzes
  • Gezond werken tips zoals Thuiswerken beweegtips, Minder zitten, Persoonlijke effectiviteit, Stresspreventie, Sneltoetsen

Lees meer waarom langdurig stil zitten ongezond is en hoe u regelmatig in beweging kunt komen